Denk ook aan het isoleren om de warmte buiten te houden!

In de zomer kunnen de temperaturen in België serieus oplopen. Als het kwik hoger dan 30°C stijgt dan is er de kans dat het in de woning onaangenaam heet wordt. 

Als je deze warmte wil buiten houden is het aangeraden de woning zeer goed te isoleren. 

Het klopt niet dat het isoleren van de woning enkel de aangename warme temperaturen in de winter garandeert, het zorgt er ook voor dat de warme lucht van buitenaf niet binnen kan in de woning. Hierdoor zal er een aangenaam fris zijn in de woning. 

Bij zeer hoge temperaturen is het aangeraden om de zon buiten te houden. Dan bedoelen we niet enkel de ramen, deuren, rolluiken e.d. maar ook de rest van de buitenschil van de woning zoals het dak en de gevel. Deze 2 aspecten spelen ook een belangrijke rol in beschermen van jouw woning en het isoleren. 

De UV-stralen die de zon met zich meebrengt kunnen namelijk ook door de gevel en dak, en warmen hierdoor de woning op en zorgen voor veel te warme temperaturen in de woning.

Voldoende isoleren is aan te raden! 

Er zijn verschillende soorten isolatie die gebruikt kunnen worden om de woning te isoleren. Het isolatievermogen kan je terugvinden via de lambdawaarde (hoe hoger de lambdawaarde, hoe hoger de isolatiewaarde), hierover kunnen de adviseurs van Geveldesign jou meer informatie geven. Voor nieuwbouw zijn er andere voorwaarden dan renovatie, maar een ding is zeker, teveel isoleren bestaat niet. Het is zeker niet de bedoeling om zuinig te zijn met isolatie. 

Om hetzelfde isolerend vermogen te verkrijgen is een dunnere materiaallaag met een lagere lambdawaarde dus voldoende. De kwaliteit van isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde zal natuurlijk niet slechter zijn. Je hoeft alleen maar een dikkere coating aan te brengen om het verschil te compenseren.

Aarzel niet om ‘faseverschuiving’ te overwegen! 

Bij isolatiematerialen moeten we echter niet alleen naar de pure isolatiewaarde kijken. Evenzo is de weinig bekende faseverschuiving (uitgedrukt in uren) de bepalende factor voor de zomermaanden. Isolatiematerialen met een hoge faseverschuiving zullen in de zomer warmte voor een langere tijd buiten houden. Celluloseplaten en houtvezel isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld uitstekende materialen voor het isoleren van gevels en daken. Cellulosevellen gemaakt van schone, verdeelde kranten kunnen een natuurlijke isolatielaag vormen. Vezel wordt gemengd met mineraalzout om op deze manier zeer duurzame prestaties te verkrijgen.

Kleine tips: Frisser in huis

  • Het simpelweg openen van deuren en ramen zorgt niet altijd voor verfrissing. Ventilatie op het verkeerde moment zal de woning enkel opwarmen. Daarom is het aangeraden om rolluiken, gordijnen, deuren en ramen overdag gesloten zijn en mag frisse lucht alleen ‘s nachts of ‘s ochtends (of als het buiten kouder is) binnenkomen. Open beide ramen volledig om voldoende tocht te creëren. 
  • Heb je moeilijkheden om je slaapkamer fris te krijgen,  laat dan een uur voordat je naar bed gaat een ventilator draaien, of plaats een metalen kom met ijsblokjes voor de ventilator om je eigen airconditioning te creëren. 
  • Het is altijd een goed idee om een ​​boom te planten die zijn bladeren verliest. Zo creëer je in de winter extra zonlicht en veel schaduw onder de boom. Leuk uitzicht in de tuin en extra beschutting voor de woning. 
  • Er is een reden dat de meeste huizen in het zuiden een witte kleur hebben. Witte muren blijven langer fris door het weerkaatsen van het zonlicht. Vind je een volledig witte gevel toch maar niks? Je kan de gevel ook nat maken, zo kan deze ook even afkoelen. 
  • Je kan in de zomer buiten koken en eten. Je kan ook alle elektronica uit de stopcontacten verwijderen, zo kunnen deze niet opwarmen. 
  • Een ventilator is een mooi alternatief voor een airconditioning. Een airco verbruikt namelijk veel elektriciteit en koelt enorm, niet altijd even goed voor de gezondheid. Een ventilator geeft een aangenaam briesje en is hierdoor veel interessanter. 

Door de woning te isoleren kan je een BENOvatiepremie verkrijgen. Check of je in aanmerking komt voor deze premie https://benoveren.fluvius.be/premies