houten gevelbekleding

Gevel bekleden met hout

Een gevel bekleden met hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling en past perfect bij een mooie omgeving of landschap. Bij Geveldesign kan je terecht voor houten gevelbekleding van de hoogste kwaliteit. Dankzij onze nieuwste technieken om houten gevelbekleding te plaatsen in Vlaanderen, blijven de façades heel lang mooi. Hieronder lees je meer over de praktische manier waarop we elke gevel kunnen bekleden met hout!

Soorten

Bij de keuze van het soort hout is de prijs, de kleur maar vooral de duurzaamheid doorslaggevend. (Duurzaamheidsklasse I, II of III)

De bekleding is ook mogelijk met minder duurzame houtsoorten, zoals vuren- en grenenhout.  Deze bekleding krijgt vooraf een professionele en een duurzame hittebehandeling zoals bijvoorbeeld Thermowood. Thermowood verhoogt de duurzaamheid en vormstabiliteit zodat het hout een leven lang meegaat zonder te vervormen. Het hout gaat langer mee als er geen grondcontact is. 

Een gevel bekleden met hout? Twijfel niet langer

Als ervaren aannemer voor gevelbekleding hebben wij verschillende opties om jouw gevel met hout te bekleden. Elke dag opnieuw houden we de laatste trends (zoals een gedeeltelijke bekleding met houten panelen of latten) nauwlettend in het oog. Het natuurlijke product is hernieuwbaar, duurzaam en isoleert zeer goed. Elke woning of renovatie, wat de stijl ook is, leent zich perfect tot het plaatsen van een houten gevelbekleding. Geen enkel concurrerend bedrijf heeft een grotere keuze in afwerking, functionele plaatsing en houtsoorten! Zorgt het onderhoud dat komt kijken bij een gevel bekleden met hout voor extra stress? Ook dat is niet nodig. Het onderhoud na het plaatsen van houtengevelbekleding beperkt zich tot het lichtjes schuren met fijn schuurpapier en het aanbrengen van het juiste product. Je kan ons ook steeds inschakelen om je gevel te reinigen.

Natuurlijke vergrijzing en afwerking

Het is mogelijk om de houten gevelbekleding af te werken, dit kan met een transparant (beits) of dekkend (verf) product. Onafgewerkt hout zal vergrijzen onder invloed van zon en regen. Het natuurlijke vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de duurzaamheid of de technische kwaliteit van het hout. Als het hout eenmaal vergrijsd is, is er verder geen onderhoudsbehandeling vereist. Heb je de voorkeur om het hout in zijn oorspronkelijke tint te behouden, dan wordt het hout gekleurd tijdens het afwerken. Natuurlijke vergrijzing kan niet worden tegengegaan met een kleurloze afwerking.

Horizontale of verticale plaatsing?

De keuze tussen horizontale of verticale plaatsing van houten gevelplanken is niet alleen een esthetische maar ook een functionele keuze. Geveldesign kan je bij deze keuze natuurlijk een professioneel advies geven.
Verticale planken voeren sneller het regenwater af. Toch is het een natuurlijk fenomeen dat houten planken water opzuigen. Enkel een goede afwerking van de kopse kanten van het hout, bijvoorbeeld met een dakoversteek of profielen, kan je gevel daartegen beschermen. Bespreek met jouw Geveldesign adviseur de mogelijkheden voor jouw gevel.

Onderhoud

Een gevel die zuidwest georiënteerd is, zal na ongeveer 3 jaar een onderhoudsbeurt nodig hebben.
Een gevel die naar het oosten of noordoosten gericht is, zal pas na ongeveer 8 à 10 jaar aan onderhoud toe zijn. De verschijning van kleine on-esthetische grijze vlekjes geeft het juiste moment aan waarop de gevel aan onderhoud toe is.
Het onderhoud beperkt zich tot het lichtjes schuren met fijn schuurpapier (bijvoorbeeld korrel 200). Gevolgd door het aanbrengen van het juiste product.

De kans bestaat dat onbehandelde gevelbekleding blootgesteld wordt aan sterke luchtverontreiniging. Dit valt vaak voor in stedelijke gebieden, langs drukke wegen en in de buurt van grote industrieparken. Het hout wordt donkergrijs tot zwartachtig in plaats van mooi zilvergrijs. Ook lichtbruine vlekvormige verkleuringen, meeldauw, of algengroei kan u op dezelfde manier verwijderen.
Reinigen kan met producten op basis van detergent en javel of bij hardnekkige gevallen met javelwater. Gebruik na het reinigen een borstel en spoel met water om bleke vlekken achteraf te vermijden (deze mag geen metaal bevatten) Voor het verwijderen van lichtbruine vlek- of kringvorming door het gevolg van migratie van wateroplosbare inhoudsstoffen
Reinigen kan met een oplossing van 50 % methylalcohol in water opgelost.

Een afwerking met een gepigmenteerde buitenbeits maakt het houten oppervlak gladder, zodat vervuilende stoffen zich moeilijker kunnen vasthechten.

Voordelen

  • Hout is een natuurlijk product met een natuurlijke uitstraling
  • Hout is natuurlijk en hernieuwbaar
  • Als je kiest voor lokaal hout van een duurzame bron, kun je de ecologische voetafdruk van je woning verkleinen
  • Isoleert zeer goed
  • Hout is veelzijdig en past bij elk type woning
  • Gedeeltelijke bekleding met houten panelen of latten is een nieuwe trend
  • Geschikt voor gevelrenovaties

Geveldesign staat steeds klaar met het nodige advies en vragen over de verschillende opties die er zijn om de gevel met hout te bekleden.

Vraag eenvoudig een offerte aan

Zowel particulieren als aannemers en architecten helpen wij met alle plezier verder. Onze vorige realisaties tonen perfect aan waarom wij de beste keuze zijn wanneer je een houten gevelbekleding wilt laten plaatsen. Kan de gevel van jouw woning wel een transformatie gebruiken? Contacteer ons bedrijf via het telefoonnummer +3278787780 of via het online contactformulier.

Onze brochure over al onze diensten

lookbook

Onze cataloog bevat een overzicht van al onze diensten en een prachtig lookbook zodat je inspiratie kan opdoen.