verven

Als je de gevel op een gemakkelijke manier een nieuwe uitstraling wil geven kan je de optie van het verven zeker overwegen. Er zijn namelijk heel wat voordelen aan verbonden.

Soorten

Er zijn heel wat verschillende soorten verf, ook heel wat kleuren waar je uit kan kiezen. Het is een beetje afhankelijk van allerhande factoren. Het allerbelangrijkste bij de keuze van verf is dat je kiest voor een vochtbestendige verf die alle soorten weersomstandigheden aankan. 

Welke behandeling geschikt is voor jouw gevel hangt grotendeels af van de ondergrond en de stijl die je verkiest. De meest voorkomende verfsoorten zijn kalkpleister of dampopen verf. 

Dampopen verf

Als de gevel na-geïsoleerd is kan een dampopen verf de beste optie zijn. Bij vochtproblemen in het verleden ga je meestal isoleren en is de gevel de enige manier waar het vocht nog kan ontsnappen. Door het gebruik van dampremmende verf ga je enkel problemen veroorzaken want het vocht kan nergens meer naartoe. Bij deze gevel kies je best voor dampopen verf zodat de muur kan blijven ademen. 

Kalkpleister

Kalkpleister is ecologisch en geeft de gevel extra bescherming. Bij het renoveren van de woning wordt er vaak gekozen voor kalkpleister aangezien je kleine oneffenheden, foutjes en beschadigingen kan verbergen. Vochtproblemen kunnen vermeden worden als je kiest voor hydraulische kalk, deze kalk is ten slotte dampdoorlatend en waterbestendig. Het is perfect mogelijk om de kalk van een bepaalde kleur te voorzien, er kunnen namelijk kleurpigmenten toegevoegd worden.

Voordelen

  • Bestand tegen alle weersomstandigheden.
  • Goedkoop en snel
  • Bescherming tegen vochtproblemen.
  • Renovatie en nieuwbouw.
  • Schilderen kan bovenop andere gevelbekleding 

Kleuren

De gevel voorzien van een kleur is niet altijd een gemakkelijke keuze. Het kleurenpalet is zeer uitgebreid en je kan hier de gekste kleuren gebruiken. Meestal gaat de voorkeur naar lichte zandkleuren. Lichtgrijs en beige zijn de meest voorkomende kleuren. 

Ben je niet helemaal into lichte kleuren, maar wil je de woning niet helemaal donker, in dit geval kan je kleuren combineren. Indien je twijfelt tussen verschillende kleuren, kan je hier ook een combinatie in maken. De goede raamkeuze zal ook je gevel lichter maken. Hier kan Raamdesign je ook bij helpen.

Gevel schilderen: Vergunning nodig?

In tegenstelling tot andere soorten gevelbekleding heb je net zoals bij kaleien voor het schilderen van de gevel meestal geen vergunning nodig. Bij grote veranderingen, zeker aan de voorgevel kan het best zijn dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Hiervoor kan je best bij de Vlaamse overheid of gemeente informeren. 

Geveldesign kan je hierover de juiste informatie geven. 

Onze brochure over al onze diensten

lookbook

Onze cataloog bevat een overzicht van al onze diensten en een prachtig lookbook zodat je inspiratie kan opdoen.