energetischrenoveren

Wil je een huis kopen en krachtig renoveren? Of misschien wil je dat jouw aangekochte huis energiezuiniger wordt? Dan is de Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) een goed idee. Zo betaal je ook gereduceerde registratierechten op de aankoopprijs van je woning. Wat is zo’n renovatie van intellectuele eigendomsrechten precies en aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Voordelen ingrijpende energetische renovatie

De positieve effecten van een grondige energetische renovatie zijn direct voelbaar, zowel financieel als voor het milieu.

Verhoogde woningwaarde:

Door de investering van een ingrijpende energetische renovatie kunnen de kosten stijgen maar deze investering kan je gemakkelijk terugverdienen door de lagere energiekosten. Daarnaast verkrijg je een goede EPC-score en kan je de woning later voor een hogere prijs verkopen.

Lagere energiefactuur:

je betaalt niet enkel lagere registratiekosten, maar ook lagere energiekosten dankzij een grondige energetische renovatie. Een goede isolatie zorgt voor minder warmteverlies in je woning en de nieuwe verwarmingsinstallatie verbruikt veel minder energie dan de oude cv-ketel.

Verlaagde registratierechten op de aankoop van je woning:

Bij een grote energetische renovatie betaal je slechts 3% van de registratierechten van de aankoopprijs van de woning in plaats van 6%. Als dit kortingsverzoek niet in jouw notariële akte staat, dan kan je binnen een bepaalde termijn ook met terugwerkende kracht een aanvraag doen.

Aangename woon- en warmtecomfort:

Door een complete energetische renovatie blijft jouw huis langer warm in de winter en koel in de zomer.

Gezonde binnentemperatuur:

Een goed geïsoleerd huis is erg belangrijk. Een mechanische ventilatie kan zeer interessant zijn, je zorgt voor een gezond binnenklimaat door nieuwe buitenlucht binnen te laten en vuile binnenlucht af te voeren.

Lagere CO2-uitstoot:

Na de energetische renovatie zal je minder moeten stoken om de woning te verwarmen. Perfect toch, daarnaast denk je aan het milieu door de daling van de CO2-uitstoot.

Aanpak energetisch renoveren

1. Woning grondig (na)isoleren

Er is een uitgebreide thermische isolatie van de woning nodig om warmteverlies zoveel mogelijk te vermijden. Dit wil zeggen dat er minstens 75 % van de buitenschil geïsoleerd moet worden. Volgende punten kunnen aangepakt worden:

DAKISOLATIE

Er zijn 2 opties bij het isoleren van het dak. De buitenkant kan geïsoleerd worden, dit gaat gepaard met een volledige dakrenovatie uiteraard. De andere optie is langs de binnenkant van de dakconstructie. Zoldervloerisolatie is hier niet van toepassing (IERrenovatie) aangezien deze niet verwant is aan de de buitenomgeving.

NIEUWE RAMEN

Bij het vernieuwen van je ramen kan je best gebruik maken van dubbel glas of hoogrendementsglas. Verder is ook de raamkader belangrijk in het berekenen van de isolatiewaarde van je nieuwe ramen. Hierbij is PVC de best isolerende optie. Aluminium en hout zullen minder goed isoleren.

GEVELISOLATIE

Om te voldoen aan de eisen van de IER-renovatie zijn er de verschillende opties om de muren te isoleren. De spouwmuur of binnenmuren kunnen geïsoleerd worden. Maar de interessantste optie is het isoleren van de buitenmuren, hier is een nieuwe gevelbekleding ook van toepassing, maar hierbij is er ook geen sprake van ruimteverlies of nieuwe afwerking binnen in de woning.

Vloerisolatie

Vloer die grenst aan de buitenomgeving valt ook onder de term ‘energetisch ingrijpende renovatie’.

2. Verwarmingsinstallatie

Een ander belangrijke punt voor een ‘ingrijpende energetische renovatie’ zijn de technische installaties van de woning. Hiermee worden o.a. verwarming, sanitair water en koeling bedoeld. Verwarmingsinstallaties zullen dan ook vernieuwd moeten worden. Volgende installaties kunnen gebruikt worden: Warmtepomp, Zonneboilercombi, Gascondensatie, Condenserende mazoutketel, Biomassaketel

3. Mechanisch ventilatiesysteem

Kies je voor een ingrijpende energetische renovatie? Dan kan je best een energetisch ventilatiesysteem in je woning integreren. Volgende opties zijn mogelijk: Ventilatiesysteem C/C+ (gedeeltelijk mechanisch) of Ventilatiesysteem D (volledig mechanisch)

4. Investeren in hernieuwbare energie

Voor een grondige energetische renovatie moet een bepaald aandeel hernieuwbare energie gebruikt worden. Dit geldt specifiek voor 15 kWh/m² per jaar. Je kan op verschillende manieren aan deze voorwaarde voldoen.

Onze brochure over al onze diensten

lookbook

Onze cataloog bevat een overzicht van al onze diensten en een prachtig lookbook zodat u inspiratie kan opdoen.