bamboe

Tropisch hardhout wordt steeds zeldzamer. Een goed alternatief hiervoor is bamboe. Bamboe is een duurzaam en ecologisch product en daarnaast zeer hard en brandveilig. . Het is dan ook perfect mogelijk om je gevel aan te kleden met bamboe. 

In theorie is bamboe gevelbekleding geen officieel hout of hardhout, door een aangepaste en speciale behandeling kan het wel de eigenschappen en uitstraling van hardhout ontwikkelen. Daarnaast creëert de behandeling nog andere voordelen, de bamboe is hierdoor duurzaam, hard en geeft enorm veel stabiliteit. 

 

Duurzaam alternatief voor tropisch hardhout

Bamboe is een plant die enorm snel en gemakkelijk groeit en hierdoor meer dan genoeg aanwezig op onze aardbol. Na het oogsten van de bamboeplant groeit deze gewoon weer terug aan. Dan is het logisch gevolg dat bamboe ook als bouwmateriaal gebruik gaat worden. Tropisch hardhout wordt steeds zeldzamer, het perfecte alternatief is dan ook bamboe. de voetafdruk hiervan is CO2-negatief en is dan ook een zeer ecologische keuze.

Proces van bamboestam tot gevelbekleding.

De bamboe wordt geoogst en vervolgens in strips gezaagd en de schil wordt verwijdert. Bij de volgende stap worden de strips geperst en neemt er een hittebehandeling plaats waar geen chemische stoffen aan te pas komen.

Na een gepatenteerde warmtebehandeling bij 200°C is de bamboe zeer hard en zeer stabiel. Schimmelvorming krijgt geen kans om te settelen. Deze onuitputtelijke natuurlijke grondstof kent ontelbare toepassingen als bouwmateriaal.

Horizontale of verticale plaatsing?

Zoals bij meerdere soorten houten gevelbekleding is er bij bamboe ook de keuze uit horizontale of verticale planken. Het is dan niet enkel een esthetische maar ook een functionele keuze. Verticale planken kunnen regenwater sneller afvoeren. Het is echter een natuurlijk fenomeen dat houten planken water opnemen. Alleen een goede afwerking aan de uiteinden van het hout, zoals dakoverstekken of profielen, kan jouw gevel hiertegen beschermen. Geveldesign kan je bij deze keuze professioneel adviseren.

 

Onderhoud

Na het plaatsen van de gevelbekleding is er geen herhalend onderhoud vereist. Dit resulteert in hoge tijd- en kostenbesparingen. Bamboe heeft een hoge stabiliteit, in tegenstelling tot andere natuurlijke producten blijven de planken vlak en mooi op hun positie. Het mooie aan alle soorten hardhout is de natuurlijke vergrijzing van het hout, bamboe verkleurt ook op deze manier en krijgt ook die mooie natuurlijke uitstraling.

Voordelen

  • Duurzaam
  • Natuurlijke uitstraling
  • Hoge stabiliteit
  • CO2-neutraal
  • Brandveilig
  • 100% ecologisch
  • Zeer hard
  • Schimmelvrij
  • Onuitputtelijke grondstof

Onze brochure over al onze diensten

brochure lookbook

Onze cataloog bevat een overzicht van al onze diensten en een prachtig lookbook zodat je inspiratie kan opdoen.