Dakisolatie

Onderhouden van plat dak

Een plat dak zorgt voor meer onderhoud dan bij een schuin dak hier blijft meer op liggen. Denk aan bladeren, algen, mos,… . Het is belangrijk om 2x per jaar een plat dak te checken.

Problemen bij platte daken

Het kan gebeuren dat er water onder de dakbedekking komt. Als dit gebeurt kan het water niet wegvloeien dus blijft de blaas staan op het dak. Een blaas onder de dakbedekking moet je best zo snel mogelijk behandelen. Wist je dat hier heel wat nadelen aan zijn verbonden

  • schimmels kunnen zich gaan vormen
  • kan zorgen voor schade aan het isolatiemateriaal
  • lekken kunnen op lange termijn ontstaan

Waarom plat dak onderhouden?

Een slecht onderhouden dak kan sneller in verval raken, zeker bij winterse neerslag of zomerse stortbuien. Een jaarlijkse controle van je plat dak wordt dus aangeraden.

Het is belangrijk om dakgoten en afvoeren regelmatig vrij te maken. Zeker in de herfst durven deze te verstoppen met vuil of bladeren, wat alle vochtproblemen van dien.

Je doet er goed aan om je dak 2 x per jaar te vegen. Zo blijft vuil niet te lang liggen op het plat dak en kunnen er zich geen schimmels of mos ontwikkelen.

Waar moet je opletten bij een plat dak?

  • blazen in het plat dak
  • scheuren of gaten
  • stilstaand water
  • loskomende voegen of randen

Hoe kan je zelf je plat dak onderhouden?

STAP 1: DAKGOTEN REINIGEN

Het is heel belangrijk dat de dakgoten van het water goed kunnen afvoeren. Als je dit niet regelmatig doet kan het zijn dat het water op het dak blijft liggen en dit zorgt voor vochtproblemen. Je plat dak regelmatig eens nakijken is dus een goede gewoonte.

-> Als je woning opgeven is door bomen mag deze controleren zeker niet jaarlijks ontbreken. Het perfecte moment om dit te controleren is in de herfst. Dan zijn alle bladeren van de bomen gevallen.

STAP 2: KIJK DAKBEDeKKING NA

Check zeker of de dakbedekking nergens aan het loskomen is. Vooral de naden tussen de verschillende dakbanen kan je best even extra nakijken. Wat heel belangrijk is om na te kijken aan je dak is dat er geen scheurtjes of gaatjes te zien zijn in de dakbedekking. Die beginnen klein maar kunnen groter worden.

-> Dit kan je snel zelf oplossen door waterdichte herstellingspasta voor roofingdaken aan te brengen.

STAP 3: VERWIJDER BLAZEN ONDER DE ROOFING

Naast scheuren en gaatjes kunnen er ook blazen in de roofing ontstaan. Die kan je herkennen als je dekbedekking een beetje bol staat. Dit is meestal niet meteen een probleem, maar dit kan wel een probleem worden.

STAP 4: LIGGEN ER PLASSEN OP JE PLAT DAK?

Heb je grotere stilstaande plassen op je dak? Dit kan een probleem zijn. Check zeker of de afvoer van je plat dak nog in orde is.

-> als dit het geval is kan je best contact opnemen met een professionele dakdekker.

STAP 5: verwijder mos

Als je grote dikke aanwassen mos op je dak hebt kan je dit best wel even aanpakken. Dit kan op langere termijn je dakbedekking beschadigen.

-> je kan mos zelf aanpakken, dit door te werken met een schuurborstel met stugge haren, normale hark of een voegenkrabber. Als je dit hebt gedaan kan u het dak nabehandelen met mos werende middelen.