Gevelisolatie – Asbest

Wat is asbest?

Er bestaan 2 soorten asbest: vaste en losse asbest. Asbest werd veel gebruikt als grondstof in de bouw omdat het sterk, slijtvast, brandwerend, isolerend, waterbestendig, zuurbestendig én goedkoop is. Doorheen de jaren bleek asbest echter kankerverwekkend en er kwam dus een verbod op asbest in 1998. Ondanks het verbod zit er nog veel asbest in onze woningen,… . Dit vooral in daken en isolatie rondom buizen. Een asbest dak gaat ongeveer 50 jaar mee!

Hoe kan je asbest herkennen?

Je kan asbest herkennen aan de vezelachtige structuur. Op plaatsen waar materialen verouderd zijn of gebroken, kan je soms asbestvezelbundels zien uitsteken.

Je kan ook de ouderdom van de materialen checken. Vele bouwmaterialen die voor 2001 gemaakt werden bevatten asbest. Controleer hierbij de fabrikant en de productnaam. Zoek op het internet of er asbest in zit, tik hierbij de fabrikant naam in.

Twijfel je of je asbest hebt in je woning? Voor 100% bescherming kan je dit best laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.

Tips voor het omgaan met asbest

  • Ga niet in asbest boren of zagen! Hierbij kunnen er kankerverwekkende stoffen vrij komen. Dit kan slecht zijn voor je gezondheid.
  • Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels stevig vast in het materiaal. Het asbest kan u laten zitten zolang het niet beschadigds is. Dit vindt je terug in cement waar de vezels stevig vastzitten in het bindmateriaal.
  • Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels niet vast aan het materiaal en komen ze gemakkelijk vrij. De vezels kunnen gemakkelijk vrijkomen waardoor de gezondheidsrisico’s veel groter zijn.

Gezondheidsrisico’s?

Asbest is gevaarlijk als je losse vezels inademt. Asbest is niet te zien met het blote oog. Het is dus niet aan te raden om zelf materiaal uit te breken of los te maken. De asbest vezeltjes worden in de longen door bindweefsel omgeven. Dat maakt de longen stijver en minder elastisch.