Veelgestelde Vragen
In de begeleidende mail van de voorschotfactuur kan je de richttermijn voor jouw project terugvinden. We doen er alles aan om deze termijn aan te houden. Toch kan deze afwijken door weersomstandigheden. Voor een concretere planning of wijziging in de planning door te geven kan je rechtstreeks contact opnemen met jouw projectcoördinator.
Zijn gegevens kan je terugvinden in dezelfde begeleidende mail, of door te bellen naar 078 78 77 80 en in het keuzemenu door te klikken naar de juiste persoon.
Een bouwvergunning om je gevel te renoveren: nodig of niet? Het antwoord op deze vraag is niet zomaar te geven, maar toch willen we je graag een overzicht geven van wel en niet kan en moet.
Eén gouden tip om mee te beginnen: ga zeker eens te rade bij de dienst Stedenbouw van uw gemeente.
INHOUD
Bouwvergunning gevelrenovatie: uitgangspunt.
Strikt genomen wordt gesteld dat bij werken die het karakter van je woning veranderen steeds een voor afgaande toestemming van de lokale overheid nodig is. Dat is natuurlijk de theorie, maar in de praktijk blijkt het onmogelijk om dit principe door te voeren. Meer concreet is het zo dat je een toestemming van de dienst Stedenbouw nodig hebt voor de afbraak, het verbouwen en renoveren van een woning. Gaat het om nieuwbouw of een grote verbouwing, dan is er ook een architect nodig. Maar geldt dat nu ook voor gevelrenovatie?
Het uitgangspunt is het volgende: bij werken aan de voorgevel van een woning heb je steeds een bouwvergunning nodig. Dit omdat het uitzicht van de straat veranderd wordt, en dan heeft de overheid graag inspraak of het wel of niet kan.
Wanneer moet ik wel een bouwvergunning aanvragen voor mijn gevelrenovatie?
Laten we beginnen met de gevallen waar je wel een bouwvergunning moet aanvragen.
Hier kunnen we een onderscheid maken tussen kleine en grote werken.
- Kleine werken (werken die de stabiliteit en het fysieke volume van een zij-of achtergevel niet veranderen):geen vergunning nodig.
- Grote werken (gevelisolatie aan de buitenmuur)wel een vergunning nodig.
De scheidingslijn tussen gevelrenovatie waar u wel en niet een vergunning voor nodig heeft zijn niet altijd duidelijk.
- Gaat het om onderhoudswerken aan de voorgevel waarbij je een zichtbare verandering doorvoert, dan is een bouwvergunning noodzakelijk.
- Zijn het echter slechts onderhoudswerken en gebruikt u bijvoorbeeld dezelfde kleur verf of bepleistering, dan zal de gemeente wellicht oordelen dat je geen toestemming nodig hebt.
- Worden tijdens de gevelrenovatie werken uitgevoerd die de stabiliteit van de woning beïnvloeden, dan moet je dit zeker altijd melden bij de gemeente. Voor dit type van werken is het trouwens vaak nodig om ook een architect in te schakelen. Hebben de stabiliteitswerken een invloed op het uitzicht van de woning en bij gevolg het straatbeeld, dan is een toestemming van de gemeentelijke diensten sowieso nodig.
Begin dus niet zomaar met een gevelrenovatie zonder je vooraf grondig te informeren over wat mag en niet mag. Zo moet je zeker ook rekening houden met de bouwgrens. Neem je door het plaatsen van een nieuwe gevel meer dan 10 centimeter extra plaats in, dan is een bouwvergunning verplicht.
Bouwvergunning gevelrenovatie: verschillende regels in de gewesten
Als je vragen hebt over je factuur, kan je reageren op de mail van de factuur. Hierbij vermeld je je vraag, voeg je foto’s toe van de werken om je vraag bij te staan en vermeld je eventueel een moment waarop je telefonisch bereikbaar bent.
Voor vragen over eindfactuur mag je een mailtje sturen naar administratie@geveldesign.be met de vermelding wat er niet zou kloppen, je eindfactuur nummer en de naam van coördinator, dan doen we voor jou het nodige.
Ben je zelfstandig en wil je samenwerken met ons?
Doe hier je aanvraag.
Je kan een mailtje sturen naar info@raamdesign.be of bellen naar het algemeen nummer 078 78 77 80
Je kan een mailtje sturen naar info@roofdesign.be of bellen naar het algemeen nummer 078 78 77 80