De beste manier om een hellend dak te isoleren, hangt af van je dakconstructie. Heb je een spantendak of een gordingendak? Het verschil tussen beide zit ‘m in de balkenstructuur: een spantendak heeft alleen verticale balken, terwijl een gordingendak zowel uit horizontale als verticale balken bestaat.

Spantendak isoleren

Een spantendak heeft een draagstructuur gemaakt van verticale balken of spanten. Het klassieke spantendak is opgebouwd uit een houten gebinte waarbij de verticale spanten op de muurplaat rusten. Die worden bovenaan versterkt door trekbalken, en aan de zijkanten door verticale stutten.

Bij nieuwbouw is de afstand tussen de spanten regelmatig, maar bij oudere woningen is dat niet altijd het geval.

Een spantendak isoleren doe je het best met Isoconfort-isolatie in combinatie met het gebruiksvriendelijke Vario®-systeem. Deze totaaloplossing van ISOVER is perfect vochtregulerend en biedt een optimale luchtdichtheid.

Gordingendak isoleren

Een gordingendak heeft naast verticale balken (kepers) ook zware horizontale balken (gordingen) die de dakstructuur extra verstevigen. Die laatste bevinden zich op een vrij grote onderlinge afstand, wat voor de isolatie extra mogelijkheden opent, maar tegelijkertijd een aparte aanpak vereist.

 

Voor de isolatie van een gordingendak ontwikkelde ISOVER speciaal het Perfect Dak-systeem. Deze oplossing maakt een dubbele isolatie in een gordingendak mogelijk, zonder tijdrovende timmerwerken. Het Perfect Dak-systeem bestaat in totaal uit vijf componenten:

 

Glaswol staat ervoor bekend om – in tegenstelling tot andere isolatiematerialen – zowel thermisch als akoestisch uitstekend te isoleren. Een met glaswol geïsoleerd hellend dak werkt volgens het massa-veer-massaprincipe: twee massa’s worden ontkoppeld door een soepel isolatiemateriaal dat optreedt als geluidsabsorberende veer.

Maar ook het systeem waarmee je de glaswolplaten aanbrengt in een hellend dak heeft een invloed op de akoestiek. Uit een onderzoek van een extern laboratorium bleek namelijk dat je met zes centimeter Isoconfort in combinatie met een tweede laag van twaalf centimeter, aangebracht met het Perfect Dak-systeem, het beste resultaat bereikt. Dankzij de ophangstangen heb je minder contactpunten en dus minder onderbrekingen in de isolatielaag, waardoor je tegenover dezelfde opbouw met een ophoging in hout nog eens vier decibel wint. En ja hoor, dat verschil is duidelijk hoorbaar!