houtcomposiet
Massief hout is niet goedkoop en daarom past het niet voor iedereen in het budget. Het kan ook zijn dat het niet het gewenste effect heeft, daarom is het een optie om houtcomposiet te bekijken. Deze platen zijn voor een deel van houtafval of minderwaardig hout geproduceerd. Enkele voorbeelden zijn onder meer: MDF, Fineer, multiplex, laminaat, houtvezelplaat, meubelplaat, triplex, spaanplaat, hardboard, en zachtboard.

Kleuren

Bij de keuze van echt hout is de kans groot dat je geconfronteerd wordt met het vergrijzen van de kleur. Dit hangt af van hoe de gevel onderhouden en behandeld is. Houtcomposiet blijft zijn kleur behouden.

De meest voorkomende kleuren die gekozen worden liggen dicht bij de natuurlijke kleuren die hout bezit, namelijk zandkleuren of kleuren die gaan van lichtgrijs tot meer donkere bruine kleuren. Geveldesign bezit verschillende tinten in het assortiment.

Afwerking

De gevel heeft het uiterlijk van een gevel met houten planken, zoals in de volksmond gezegd wordt. Op het eerste zicht is er weinig verschil te zien met massief hout maar er zijn toch enkele grote verschillen. Bij massief hout is het enkel de natuurlijke kleur van het hout die verkrijgbaar is. Bij houtcomposiet kan er gekozen worden uit verschillende kleuren. Nog een groot verschil is de flexibiliteit, houtcomposiet platen zijn veel flexibeler, zij hebben daardoor meer steunlatten nodig dan gewoon hout. Het product kan wel met gereedschap bewerkt worden dat ook voor hout gebruikt wordt.
Houtcomposiet bestaat in de meeste gevallen voor 95% uit houtvezels en houtspanen. Deze worden versmolten met bindmiddelen. Men geeft de benamingen composiet hout of hout kunststof maar de officiële benaming is hout-kunststof-composiet.
Geveldesign heeft 2 varianten beschikbaar, de holle variant en de gevulde variant. Het voordeel van de gevulde variant is dat deze steviger is dan de holle variant.

Onderhoud

Houtcomposiet heeft niet zoveel onderhoud nodig ten opzichte van gewoon hout, deze laatste moet beschermd worden tegen insecten en schimmels. Het onderhoud van houtcomposiet kan dus beperkt worden tot het ontmossen, reinigen en verven. Theoretisch gezien heeft houtcomposiet een gemiddelde levensduur van 50 jaar.

Voordelen

  • Natuurlijk: De gekozen kleur blijft behouden.
  • Onderhoud: Simpel te onderhouden, snel in schoonmaken.
  • Goedkoop: Goedkoper dan andere soorten gevelrenovatie.
  • Duurzaam: Water en zonlicht resistent, het hout gaat niet rotten, splinteren of vervormen bij het in contact komen met zonlicht of regen.
  • Ecologisch: Houtcomposiet is 100% recycleerbaar en is hierdoor dus een milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van tropische houtsoorten. Er zijn houtcomposiet soorten die PEFC gecertificeerd zijn. Dit wil zeggen dat er voor elke boom die gekapt is, er een nieuwe geplant wordt.

Geveldesign geeft jou het nodige advies bij de keuze van houtcomposiet voor jouw gevel.

Onze brochure over al onze diensten

brochure lookbook

Onze cataloog bevat een overzicht van al onze diensten en een prachtig lookbook zodat je inspiratie kan opdoen.